20 Kasım 2022 Pazar

KÖYÜMÜZÜN KURULUŞ TARİHÇESİ

Tahtacı Örencik köyümüzün, şu anki konumunda Varnalıgil sülalesi olup köyün kuzey batısında Eskice Köy, Kuzeyinde Kale, Kuzeydoğusunda Onaç Köyü, Küçük Ovacık, Doğusunda Çığlık ve Maşatburnu, Batısında ise Köpek Köyü yerleşim yerleri olarak obalar halinde bulunuyordu. Buralar köye 1 ile 3 km. mesafede olup buralardan Vezirler, Pinallar, Ali Beyler, Sağırlıgil, Curalar, Heppegil, Yahyalar, Baytargil, Bıdışlar, Sopacıgil lakapları ile anılan obalar köye gelmiştir. Küçük obaların merkezde bulunan Varnagile katılması ile kurulan köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle beraber Varnalıgil olarak anılan sülalenin büyük dedesinin 1828-1829 Osmanlı-Rus savaşına katılıp geri dönmediğinden bu adı aldıkları rivayet edildiğine göre demek ki köyün kuruluşu bu tarihden önceye dayanmaktadır.
Etrafı tepelerle çevrili bu yerleşim yerinde bol suyun olması ve güneye bakan durumda olması da yerleşimde rol oynamıştır.
Köyün ismi aslında Tahtacıvirancık’tır. Ormana yakın olması ve evlerin hepsinin ağaçtan ve çatılarının yarma tahtası ile kaplanmasından kaynaklı olarak Tahtacıvirancık adı verildiği söylenmektedir.
KAYNAK: Emekli Astsubay Mehmet Tekin’in Güdül Kaymakamlığının Güdül’ün Köyleri tanıtım kitabı için yazdığı bilgilerden alınmıştır. Bu kaynağın açığa çıkmasını sağlayan; Köyümüz Eğitimci-Şairi Bayram Atakul’a katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder